fbpx
Werkwijze — XLBO
56
page-template-default,page,page-id-56,cookies-not-set,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1200,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-17.0,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,wpb-js-composer js-comp-ver-5.5.5,vc_responsive
 

Werkwijze

Wij nemen u graag mee in onze werkwijze. Als u uw woning laat ontwerpen door XLBO volgen we samen de volgende stappen:

1. Schetsontwerp

 

Het eerste onderdeel van onze werkwijze is het maken van een afspraak voor een intakegesprek. Met een intakeformulier inventariseren wij wat uw eisen en wensen zijn. Dit zijn zowel esthetische als praktische zaken. Daarbij kun u denken aan hoeveel slaapkamers, wel of geen bijkeuken, dakpannen of riet, diepte- of breedtegerichte woning en meer.

 

Vindt u het lastig om te bepalen wat u echt mooi vindt? Dan kunnen we gebruik maken van een aantal hulpmiddelen om er achter te komen hoe uw droomhuis eruit ziet! Heeft u zelf al zaken  verzameld aan beeldmateriaal, schetswerk en andere relevante informatie? Dan kunnen die gegevens op dit moment worden gedeeld.

2. Presentatie

 

Het streven is om na enkele weken het ontwerp gereed te hebben. Het ontwerp wordt in een tweede persoonlijk gesprek gepresenteerd. Daarin wordt aangegeven wat de gedachte achter het ontwerp is in relatie tot het programma van eisen. Tevens worden zaken als mogelijke kleurstelling en materialisatie behandeld.

 

Als het ontwerp in grote lijnen naar wens is en u het goede gevoel geeft, is het mogelijk om het plan (met eventuele aanpassingen) uit te laten werken tot een definitief ontwerp. Dit ontwerp wordt ingediend voor de aanvraag omgevingsvergunning. Voor deze werkzaamheden bieden wij u een bijbehorende offerte/overeenkomst aan. De offerte bevat de kosten voor het complete ontwerpproces, inclusief de aanvraagprocedure bij de gemeente. Daarnaast staan er extra opties vermeld voor het aanbestedingsproces en de eventuele begeleiding tijdens de uitvoering.

3. Vooroverleg

 

Wanneer het schetsplan of het uitgewerkte voorlopige ontwerp grotendeels naar wens is wordt het voorgelegd aan de gemeente. Dit in de vorm van een vooroverleg/conceptaanvraag. Daarbij wordt beoordeeld of de woning op het gebied van stedenbouwkundige randvoorwaarden (bestemmingsplan) en esthetiek (welstand) voldoet. Als het plan positief wordt beoordeeld kunnen we het verder uitwerken voor de aanvraag omgevingsvergunning.

 

In deze fase leggen we het plan voor aan een of meerdere door u geselecteerde aannemers om een richtprijs af te geven. Zijn er op- of aanmerkingen op het ingediende plan, dan zullen we in overleg gaan hoe we het plan kunnen aanpassen, zodat het wel wordt goedgekeurd. Ook kunnen we het schetsontwerp in deze fase voorleggen aan een deskundige op het gebied van installatietechniek.

 

Technische installaties hebben tegenwoordig een steeds grotere invloed op het ontwerp. Er is veel meer te kiezen en de ontwikkelingen volgen elkaar snel op. Daarom is het verstandig om daar in deze fase al over na te denken. Een deskundige op dit gebied kan in deze fase een waardevolle aanvulling bieden, zowel op technisch als financieel gebied.

4. Aanvraag vergunning (definitief ontwerp)

 

Als het plan akkoord is bevonden en er geen ‘last-minute’ wijzigingen zijn, gaan we de overige zaken uitwerken voor de aanvraag van de omgevingsvergunning. Denk hierbij aan technisch tekenwerk, detaillering, berekeningen voor benodigd daglicht, ventilatie, EPC en meer. Ook de opdracht om het benodigde constructieve rekenwerk wordt aan een constructeur voorgelegd. Dit is noodzakelijk voor de aanvraag. Uiteindelijk worden de stukken ingediend bij het Omgevingsloket, de digitale balie van de overheid voor het indienen van een aanvraag voor een omgevingsvergunning.

5. Prijsvorming

 

Als de vergunningaanvraag is ingediend, kunt u een of meerdere aannemers benaderen voor een prijsopgave. Dit proces kunt u zelf organiseren, maar ook door XLBO laten verzorgen. Als wij u hierin mogen begeleiden, zullen we samen een technische omschrijving voor de woning opstellen. Hierin staat onder andere omschreven uit welke materialen, installaties en afwerking de woning bestaat. De aannemer ontvangt daarvoor de benodigde stukken voor de prijsvorming – want de technische omschrijving wordt aan vergunningsstukken toegevoegd – en gaat hiermee aan de slag. Het rekenwerk duurt een aantal weken, waarna we de ingediende prijzen vergelijken en beoordelen.

6. Uitvoering

 

Op het moment dat de vergunning is verleend (onherroepelijk) en de uitvoerende partij is gecontracteerd kan de woning worden gebouwd! Denk bij het vastleggen van de uitvoerende partij aan garanties zoals Bouwgarant-Woningborg.

 

Tijdens de uitvoering moeten er nog diverse zaken worden besloten, bijvoorbeeld:

 

  • Invulling stelposten, zoals gevelsteen, dakpan, binnendeuren, tegelwerk en meer
  • Sanitair, tegelwerk, keuken uitzoeken;
  • Beoordelen uitvoeringstekeningen, zoals installaties, vloeren, kap en meer

 

Normaal gesproken coördineert de uitvoerende aannemer dit, maar wie controleert de aannemer?

 

XLBO kan samen met u het bouwproces tijdens de uitvoering begeleiden. Denk daarbij aan periodiek werkoverleg met de uitvoerende aannemer (en eventueel andere betrokken partijen zoals de installateur), controle tekenwerk badkamer(s) en keuken en controle op correcte uitvoering van het ontwerp.

7. Oplevering

 

Na een intensief proces van ontwerp, aanvraag vergunning, aanbesteding en uitvoering wordt de woning eindelijk opgeleverd. De oplevering kan ook verzorgd worden door het onafhankelijke Vereniging Eigen Huis. Nu is de woning eindelijk van u en kunt u beginnen met afwerken en inrichten.

 

Wij streven ernaar binnen het beschikbare budget het ‘perfecte droomhuis’ te ontwerpen, de vergunning te verzorgen en indien gewenst u als opdrachtgever bij te staan in de zoektocht naar een aannemer en de uitvoering van het project.

 

Tijdens het gehele proces wordt gestreefd om dit in goede harmonie te doen met de betrokken partijen. Daardoor ontstaat een prettig bouwproces met goede relaties en tevreden klanten.